2016 - KNIHA POHÁDEK

PŘÍBĚH

Bylo, nebylo, jednoho srpnového dne se mezi stany na Kočvarově mlýně objevila záhadná postava. "Vypadá jako Červená Karkulka, ale proč je oblečena celá v bílém?" To sama nevěděla a navíc by potřebovala pomoci s nasbíráním kytičky pro babičku. Kytičku jsme nasbírali a barvíři nanosili vodu potřebnou pro obarvení jejího oblečku. Po Karkulce přišel dědek s bábou, kteři se nemohli shodnout, jak se tahá řepa. Abychom zjistili, co se stalo s pohádkami, poslala nás Karkulka za dědem Vševědem. Cesta k němu pohádkou o jeho třech zlatých vlasech byla také nějak pokažená. Převozníkovi odplavalo bidlo a žába seděla v děravé studni. Děd Vševěd byl naštěstí v pořádku a vše důležité nám vypověděl:


"Čaroděj Snokrad, jehož pohádka je na konci knížky, chtěl svou pohádku posunout na první stránku, aby si jí každý přečetl. Jenže jeho počínání způsobilo, že se pohádky v knížce popletly. On však není zlý a nechtěl, aby to takto dopadlo. Napravte pohádky a zkuste čarodějovi pomoci. A zajděte za Plaváčkem, v jeho knihovně se popletená pohádková knížka nachází."

Kde je čaroděj jsme ale nevěli, a proto jsme napravovali pohádky tak, jak za námi přicházeli pohádkové bytosti. Napravené pohádky jsme si pak každý večer četli před spaním. A co všechno jsme museli dát do pořádku? V noci jsme hledali trpaslíky s lucerničkami, kteří se rozutekli po kraji. V pohádce o Zlatovlásce jsme sháněli mravence, vraceli do hnízda vypadlá krkavčí vajíčka a hlavně získávali pro Zlatovlásku její prsten. Jelenovi jsme museli najít jeho zlaté parohy, které si odložil na pastvě, když na něj volal Smolíček, že nepřišly jezinky. Jezinkám jsme proto nakreslili mapu, aby trefili za Smolíčkem. Pomáhali jsme také slepičce zachránit kohoutka, protože nebe nemělo dost vody, aby dalo louce rosičku. Dlouhý, Široký a Bystrozraký se musel z jednoho těla rozdělit zpět do tří osob. Popelka potřebovala přinést chybějící oříšky atd. Zkrátka napravovat bylo co.

Když se při táboráku objevil Snokrad sám, ani jsme se na něj nezlobili. Řekl nám, že by chtěl pro svojí pohádku lepší konec a že když bude hezká, ani by snad nemusela být na začátku knihy. Proto pro něj každá družinka vymyslela vlastní konec pohádky. Ten mu zahrála jako divadlo. Čaroděj si ze všech nápadů vybral to nejlepší a poslední den jsme si čarodějovu pohádku "O třech stříbrných srdcích" i s novým koncem zahráli jako soutěž. A tak jsme napravili celou knihu pohádek. Jestli budou všechny pohádkové bytosti rozumné, můžete si o nich číst před spaním dodnes.



KE STAŽENÍ

    Písničky ze zpěvníku.
    Části hry sbírání perel z náhrdelníku Zlatovlásky: dílky 1 (formát A4), dílky 2 (formát A4), plán (formát A3).
    Hlavolamy z cesty na záchranu kohoutka: potrubí (selka se smetanou), váhy (sladovník s mlátem), tangram (švadlenčin šátek).


STATISTIKY

Tábor se konal v termínu od soboty 30.7. do soboty 13.8. Celkem se tábora zúčastnilo 50 dětí (ročníky 2000-2009). Hlavním vedoucím byl Pavel.

Oddíly
(od nejstarších)
Družinky
(podle umístění)
1.oddíl, 14 dětí, vedoucí Ondra, Martina
2.oddíl, 12 dětí, vedoucí David, Šárka
3.oddíl, 12 dětí, vedoucí Michal, Kája
4.oddíl, 12 dětí, vedoucí Klára, Jirka, Pavlína



1. Zlatonky, žlutá, vedoucí Jirka, Kája
2. Večerníčci, modrá, vedoucí Michal
3. Fofoláci, fialová, vedoucí Pavel
4. LSD Žížaláci, zelená, vedoucí Ondra, Pavlína
     (LSD = lesní sportovní družstvo)
5. Poslové ohnivého fénixe, oranžová, vedoucí David, Klára
6. Řepáci, červená, vedoucí Šárka, Martina
Na letošním táboře nebyly udělovány hodnosti za dosažené body.



SPONZOŘI

Děkujeme všem následujícím větším i menším podporovatelům tábora. Každá koruna je pro nás nejen finanční podporou, ale i poděkováním a důvěrou v naši činnost. Letošní tábor byl podpořen grantem MČ Praha5 (www.praha5.cz). Obdrželi jsme finanční dar od společnosti Rebu-stav s.r.o. (www.rebustav.cz), od společnosti ERM stav spol. s r.o. a několika rodičů.



FOTO / VIDEO

Alba fotek na Zoneramě

Fotky z puťáku Žížaláků.

Fotky pohádkových postav, se kterými jsme se setkali.





tábor 2015

nahoru

tábor 2017
×