2019 - NA JIŽNÍ PÓL

PŘÍBĚH

V táboře se objevilo 5 dobrodruhů - polárníků, kteří připravovali expedici do Antarktidy. Jak jsme se dozvěděli, našla se v jednom muzeu v historickém zeměpisném atlase zmínka o jakési české výpravě k jižnímu pólu. Výprava se údajně měla uskutečnit někdy kolem roku 1914, ale nezachovaly se žádné údaje o tom, jak dopadla. Dobrodruzi se chtějí na jih vypravit nejen aby se pokusili osvětlit historii této výpravy, ale také aby dobyli jižní pól s historickým vybavením.

Rozhodli jsme se vyrazit s nimi. Nejprve nás čekaly dlouhé přípravy. Bylo potřeba připravit vybavení, naučit se s ním zacházet, osvojit si polárnícké dovednosti a připravit se na náročné klimatické podmínky.

Po přesunu na Antarktidu jsme pak objevovali i stopy historické výpravy. Především nás zajímaly útržky deníku, které nám poodkryly průběh výpravy. A tak jsme se dozvěděli, že se výpravy zúčastnilo 5 členů Plaveckého klubu otužilců a že výprava jižního pólu skutečně dosáhla, i když nebyla tou zcela první. Proč o výpravě nebyly zachovány žádné památky, jsme se dočetli až z posledního zápisu. Skupina se rozhodla zůstat po nějaký čas v Jižní Americe, neboť v Evropě vypukla Velká válka (nyní říkáme 1. světová válka) a pak se pravděpodobně do vlasti již nikdy nevrátili.



KE STAŽENÍ

    Písničky ze zpěvníku.
    Kompletní bodování.
    Deník historické výpravy.


STATISTIKY

Tábor se konal v termínu od soboty 27.7. do soboty 10.8. Celkem se tábora zúčastnilo 44 dětí (ročníky 2003-2011). Hlavním vedoucím byl Pavel.

Oddíly
(od nejstarších)
Družinky
(podle umístění)
1.oddíl, 12 dětí, vedoucí Michal V., Zuzka
2.oddíl, 12 dětí, vedoucí Jirka, Martina
3.oddíl, 10 dětí, vedoucí Michal D., Pavlína
4.oddíl, 10 dětí, vedoucí Kája, Klára, Tomáš

1. Dobyvatelé, žlutá, vedoucí Jika, Klára
2. K.R.A., zelená, vedoucí Kája, Michal V.
3. Ledo-borci, fialová, vedoucí Michal D., Pavlína
4. Polárky, červená, vedoucí Pavel, Zuzka
5. Ledové ostří, modrá, vedoucí Martina, Tomáš
Hodnosti, které mohly děti získat
(od nejlepší)
získávali osvědčení k řízení saní s 1, 2, 3, ... psy



SPONZOŘI

Letošní tábor byl podpořen grantem MČ Praha 5, obdrželi jsme menší finanční dar od společnosti ERM stav spol. s r.o., doprava na tábor byla podpořena společností DATA AUTOTRANS s.r.o.. Děkujeme i několika rodičům za větší či menší příspěvky.



FOTO / VIDEO

Alba fotek na Zoneramě

Pár fotek k připomenutí puťáku Dobyvatelů.

Pár fotek k připomenutí puťáku družinky K.R.A..

Galerie fotek Káji





tábor 2018

nahoru

tábor 2020
×