2012 - GOLEM

PŘÍBĚH

V letošním roce, kdy uplynulo 400 let od úmrtí císaře Rudolfa II., jsme se přenesli do roku 1609, tedy na přelom 16. a 17. století, kdy vrcholil zájem o alchymii. Ta zahrnovala mnoho dnešních samostatných vědních oborů (fyziku, chemii, medicínu, astronomii...).

Při příjezdu na tábor se na louce právě konal slavnostní jarmark. Na něm nám rychtář královského města Trnávka přečetl císařský výnos o obsazení místa dvorního alchymisty. Z několika uchazečů si potom sám Rudolf II., na základě předvedených ukázek, vybral dva nejlepší – J. Keplera a E. Kellyho. Těm dal postupně za úkol vyrobit zlato, magické krystaly pro kámen mudrců, esenci pro rozpoznávání pravosti obrazů a neviditelný inkoust pro psaní státních i soukromých dopisů. O elixír mládí nás požádala sama hraběnka Stradová, která jej chtěla dát císaři jako dárek.

Děti se přidaly buď na stranu jednoho, nebo druhého alchymisty a pomáhaly jim v plnění úkolů pro císaře. Prostřednictvím komořího se císař dozvídal, jak děti zdatně pomáhají v plnění úkolů, a proto je pověřil pátráním po Golemovi. Ten byl pak nalezen v jedné věži renesančního zámku v Červené Řečici. Bylo však nutné ještě vyrobit šém a k němu nalézt magickou formuli. Všechny části se nakonec podařilo získat a císař pak všechny odměnil "alchymistickými funkcemi".

Poslední večer jsme v utajení sledovali, jak Rudolf II. s již povýšeným dvorním alchymistou Kellym Golema oživili.



KE STAŽENÍ

    písničky ze zpěvníku


STATISTIKY

Tábor se konal v termínu od soboty 21.7. do soboty 4.8. Celkem se tábora zúčastnilo 52 dětí (ročníky 1997-2005), čímž jsme kapacitu tábora naplnili nad 100%. Hlavním vedoucím byl Pavel.

Oddíly
(od nejstarších)
Družinky
(podle umístění)
1.oddíl, 14 dětí, vedoucí Michal, Lenka
2.oddíl, 14 dětí, vedoucí Ondra, Šárka
3.oddíl, 12 dětí, vedoucí David, Klára
4.oddíl, 12 dětí, vedoucí Kamila, Šílenka


1. Spacáci, červená, vedoucí David
2. Šmorůvky, modrá, vedoucí Klára, Šárka
3. Spiritové, bílá, vedoucí Kamila, Michal
4. Oranžutáni, oranžová, vedoucí Ondra, Šílenka
5. Yellow lasers, žlutá, vedoucí Lenka
6. Greenhorni, zelená, vedoucí Pavel
Hodnosti, které mohly děti získat
(od nejlepší)
vrchní pomocník Kellyho / Keplera
klíčník laboratoře
zapisovač receptů
odměřovač přísad
cídič baněk
vymetač ohniště
ochutnávač lektvarů



SPONZOŘI

Letošní tábor byl podpořen grantem MČ Praha5 (www.praha5.cz), obdrželi jsme finanční dar od paní Vonkové a také od firmy REGULUS spol. s r.o. (www.regulus.cz). Děkujeme



FOTO / VIDEO

Alba fotek na Zoneramě



tábor 2011

nahoru

tábor 2013
×